私たちが毎日食べている「食」を取り巻く環境。
実はとても悲しくなるくらいに、たくさんの問題を抱えています。
このままでは、おいしい食材が手に入らなくなったり、
日本の豊かな食文化が失われたりするかもしれない。そんな危機感を感じています。
「シェフズ・サステナビリティ・マニフェスト」は、日本の料理人の方々や精通されている方々が、未来のために「食」をどうしていくべきかをしめされ「ずっとおいしい食を楽しめる未来をつくっていこう!」という宣言。
日本の食の未来を真剣に考え、行動をするみなさんの熱意、おいしい食事を通じて、地球や社会をより良くしようとする志に心からのリスペクトの意を表し、ちいさなことからコツコツと変えていける未来があると感じ、私も賛同しています。
シェフズ・サステナビリティ・マニフェスト
https://srwt.jp/chefs-manifesto/
ちょっと難しいかもしれないので、マリコ視点。
このマニュフェストには大きく分けて
4つのテーマ・17の具体的な行動目標が記されています。
🗾日本の食文化
昔から伝わる和食の知恵、地域の食材を大切にしよう、
次の世代に伝えていこうという考え方。
🥬食材の選び方
近くで採れた新鮮な野菜や旬の魚を選んだり、
環境に優しい方法で作られた食材を使ってみよう。
🌎地球に優しく
お店から出るゴミを減らす、電気やガスの節約、
再生可能エネルギーの利用、地球の環境を守る工夫
💓ステキな場に
料理人さんたちが安心して働ける環境を整える、
お客さまの健康によくて、環境に配慮した料理を提供することで
食に関わるみんながハッピーになる目標。
◆A Promise for a Delicious Future
The world of food that we enjoy every day, unfortunately, faces a heartbreaking number of challenges.
I feel a real sense of urgency that if things continue as they are, we might lose access to delicious ingredients, and Japan’s rich food culture could disappear.
The “Chefs’ Sustainability Manifesto” is a declaration by Japanese chefs and food experts, outlining how we should approach food for the future.
It’s a pledge to “create a future where we can always enjoy delicious food!”
I deeply respect the passion of everyone seriously considering and acting for the future of Japanese food. Their commitment to improving our planet and society through delicious meals is truly inspiring.
I believe we can build a better future, step by step, starting with small changes, and that’s why I fully support this initiative.
Chefs’ Sustainability Manifesto:
https://srwt.jp/en/chefs-manifesto/
so let me explain it from my perspective.
It’s broadly divided into: 4 Themes and 17 Specific Action Goals.
🗾 Japanese Food Culture
Embracing the wisdom of traditional Japanese cuisine,
cherishing local ingredients, and passing this knowledge on to the next generation.
🥬 How We Choose Ingredients
Selecting fresh, local vegetables and seasonal fish, and trying to use ingredients produced with environmentally friendly methods.
🌎 Being Kind to the Earth
Reducing waste from restaurants, saving electricity and gas, utilizing renewable energy – these are efforts to protect our planet’s environment.
💓 Creating a Wonderful Place
Setting up a safe working environment for chefs, and offering dishes that are healthy for customers and environmentally conscious, aiming for everyone involved with food to be happy.